Vásároljon minimum 25 ezer forint értékben* és élvezze az  ingyenes kiszállítást!  (*viszonteladó partnerként nettó 50 ezer forint értékben)

Garuda Ayurveda

+36-30/506-3474

Garuda Ayurveda
  • Kategóriák
    • Újdonságok 
    • Akciók 
    • Állatgyógyászat 302
    • Humángyógyászat 309
    • TOP márkáink 109
  • Ayurveda
    • Ayurveda
      • Ayurveda dióhéjban
      • Három Dosha fogalma
      • A betegségek gyógyítása az Ayurveda módszereivel
      • Gyógynövények kiemelt szerepe
      • Gyógynövényes készítmények
      • WHO elismeri az Ayurvedát
      • Az Ayurveda és az ENSZ fenntarthatósági elvei
      • Ayurveda az állatgyógyászatban
    • Rólunk
    • Márkáink
    • Konzulensek
    • Összetevők
    • GYIK
  • Események
  • Blog
  • Kapcsolat
Vissza
Nyár a baromfiállományokban: Hatékony lépésekkel a hőstressz ellen
Júl 12
2024
11:18
Júl 12
2024
11:18

Nyár a baromfiállományokban: Hatékony lépésekkel a hőstressz ellen

A nyár jelentős kihívásokat jelent a baromfitenyésztők számára, mivel a globális hőmérséklet emelkedése miatt a brojler- és tojóállományok is jobban ki vannak téve a hőstressznek. A baromfifélék több fiziológiai tulajdonságuk miatt is különösen érzékenyek a magas környezeti hőmérsékletre: ilyen a verejtékmirigyek hiánya (ami korlátozza a hőleadást), a teljes testet beborító tollazat, az eleve viszonylag magas testhőmérséklet és a viszonylag vastag zsírszövet miatt. A nyári időszakban az emelkedő környezeti hőmérséklet nemcsak a baromfifélék teljesítményét csökkenti, hanem immunszupresszióhoz is vezet, ami járványos betegségek kitöréséhez, elhullásokhoz, és következményes gazdasági veszteségekhez vezethet. Írásunkban bemutatjuk, melyek azok a hatékony állománymenedzsment-stratégiák, amelyek biztosíthatják a baromfiállományok jólétét és termelékenységét a forró nyári hónapokban is, legyen szó akár nagyüzemi, akár háztáji baromfitartókról!

A termoneutrális zóna: a baromfi hőtűrő képességének kulcsfontosságú mutatója

A termoneutrális zóna azt a hőmérséklettartományt jelenti, ahol a madár fiziológiai szempontból komfortos állapotban van, lényeges energia befektetés nélkül képes leadni a szervezete által termelt felesleges hőt, és az energiaforrásai egyensúlyban vannak. A baromfi termoneutrális zónája 15°C és 24°C közötti környezeti hőmérséklettartományba esik.

A hőmérséklet-páratartalom index (THI) a termoneutrális zóna egyik fontos mutatója, a levegő hőmérsékletének és páratartalmának kombinált mérőszáma, amely az élőlények által tapasztalt hőstressz egyik fontos jelzőszáma. A magas THI-értékek nagyobb mértékű hőstresszt jeleznek, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a baromfi egészségét és termelékenységét.

A baromfi elsősorban légzéssel vezeti le a felesleges testhőt. A hosszabb ideig tartó magasabb THI a baromfi fokozott zihálásához vezet, ami azonban sokszor nem elegendő a madarak testhőmérsékletének hatékony szabályozásához. A magas páratartalom akadályozza a zihálás útján történő lehűlést, mivel a levegő már eleve nedvességgel telített, ami megnehezíti a madarak számára a párolgás útján történő hőveszteséget. baromfiknál.

 

A baromfi élettani változásai hőstressz hatására

  • Oxidatív stressz: A hőstressz korlátozza a szervezet azon képességét, hogy a szabad gyökök termelődését antioxidánsokkal semlegesítse. Az oxidatív stressz károsítja a sejteket, a fehérjéket és a DNS-t, ami a sejtfunkciók és szöveti funkciók károsodásához, és a betegségekre való fokozott fogékonysághoz vezet. A baromfiállományoknál mindez gyengébb immunválaszokat és magasabb elhullási arányt eredményezhet.

 

  • Sav-bázis egyensúlyhiány: A hőstressz felborítja a baromfi normál sav-bázis egyensúlyát azáltal, hogy megváltoztatja a vér és a szövetek pH-értékét. Ez az egyensúlyhiány metabolikus acidózishoz vagy alkalózishoz vezethet, ami károsítja az anyagcsere-folyamatokat és az enzimaktivitást. Mindez hatással van a madarak általános egészségi állapotára, ami csökkent termelékenységhez és a fertőzésekkel szembeni fokozott sebezhetőséghez vezet.

 

  • Légzőszervi alkalózis: Hőstressz során a baromfi a felesleges testhő levezetése érdekében növeli légzési sebességét (zihálás), ami túlzott szén-dioxid-veszteséghez vezet. Ez légzőszervi alkalózist okozhat, egy olyan állapotot, amikor a vér pH-ja túlságosan lúgossá válik., ami izomremegést, általános gyengeséget és a szövetek oxigénellátásának csökkenését eredményezheti, tovább növelve a madarak stressz-szintjét.

 

Viselkedésbeli változások:

  • Csökkent takarmányfelvétel: A baromfik a magas hőmérsékletre reagálva csökkentik a takarmányfogyasztásukat, mivel az evés további testhőt termel. A csökkent takarmányfelvétel nem megfelelő tápanyagfelvételhez vezet, ami hatással van a brojlerek növekedésre, a tojástermelésre és a madarak általános egészségi állapotára, súlycsökkenést és rossz testkondíciót eredményezve.

 

  • Fokozott vízfelvétel: A hőstressz hatásainak ellensúlyozására a baromfi növeli a vízfogyasztását, hogy lehűtse a testét. Bár a fokozott folyadékbevitel előnyös, ez az elektrolitok szintjének hígulásához is vezethet, ami a testfunkciókat befolyásoló egyensúlyhiányt okozhat. A fokozott ivás annak a jele, hogy a madarak hőstressznek vannak kitéve, és küzdenek a homeosztázisuk fenntartásáért.

 

  • Kevesebb mozgás: A hőstressz alatt lévő madarak hajlamosak csökkenteni a fizikai aktivitásukat, hogy energiát takarítsanak meg és minimalizálják a hőtermelést. A csökkent mozgás azonban rossz keringéshez, csökkent izomtónushoz és a lábproblémákhoz, vagy a hosszas ülésből eredően sebek kialakulásának fokozott kockázatához vezethet.

 

  • Felemelt szárnyak: A madarak felemelik a szárnyaikat a testüktől távolabb tartva azt, hogy fokozzák a testük körüli légkeringést és elvezessék a hőt. Ez a viselkedés a súlyos kényelmetlenség és stressz jele. Bár a szárnyak felemelése segít hűteni a madarakat, ugyanakkor potenciális sérüléseknek és bőrproblémáknak is kiteszi őket.

 

Termelési paraméterek csökkenése:

  • Takarmányhasznosulás csökkenése: Az FCR azt a hatékonyságot jelenti, amellyel a madarak a takarmányt testtömeggé alakítják. A hőstressz csökkenti ezt a hatékonyságot. A rossz takarmányhasznosulás azt jelenti, hogy több takarmányra van szükség ugyanannak a súlygyarapodásnak az eléréséhez, ami növeli a termelési költségeket és csökkenti a baromfitartók jövedelmezőségét.

 

  • Csökkent testtömeg: A csökkent takarmányfelvétel és a rosszabb hasznosulás miatt a hőstressznek kitett madaraknál gyakran tapasztalható a növekedés elmaradása és a súlycsökkenés. Az alacsonyabb testsúly elhullásokat is eredményezhet, valamint befolyásolja a piaci értéket és a jövedelmezőséget.

 

  • Csökkent hús- és tojásminőség: A hőstressz negatívan befolyásolja a baromfi által termelt hús és tojás minőségét. A brojlercsirkék esetében ez rosszabb textúrájú és magasabb zsírtartalmú húst eredményezhet. A tojótyúkoknál csökkenhet a tojástermelés, a tojások héja pedig vékonyabb lehet, és a beltartalmuk minősége is gyengébb lehet. Ezek a változások csökkentik a baromfitermékek piacképességét és fogyasztói elfogadottságát.

 

Nyári menedzsment stratégiák a baromfiállományok hűvösen tartásához

A hőstressz káros hatásainak mérséklése érdekében elengedhetetlen, hogy a baromfitartók hatékony, a baromfifélék egyedi igényeihez igazított állománymenedzsment-stratégiákat alkalmazzanak. Nézzünk néhány stratégiát, amelyet a baromfitartók alkalmazhatnak annak érdekében, hogy brojler- és tojóállományuk termelékenységét megőrizhessék a nyári hónapokan is!

 

Ivóvízmenedzsment:

  • Biztosítsunk tiszta, hűvös ivóvizet! A nyári melegben lényeges, hogy az ivóvíz könnyen hozzáférhető és hűvös legyen, hogy ösztönözze a madarakat az ivásra. Érdemes fertőtlenítőszereket használni a vízminőség fenntartása és a betegségek terjedésének megakadályozása érdekében.
  • Az itatók számának növelése. Rendkívüli hőség idején érdemes megnövelni az itatóhelyek számát 25-30%-kal, hogy minden madár könnyen hozzáférhessen a vízhez.
  • Az ivóvíztartályok árnyékolása. Az ivóvíztartályok árnyékolása vagy leszigetelése segít megakadályozni az ivóvíz felmelegedését.

 

Istállók, ólak hűtése:

  • Energiahatékony szigetelés: A baromfinevelő épületek (beleértve a tetőt is) energiahatékony anyagokkal történő szigetelése biztosítása a belső környezet hűvösen tartását a nyári időszakban. A világos színű tető felszerelése szintén segít az istálló belső hőmérsékletének mérséklésében.
  • Árnyékoló szerkezetek: Ha a madaraknak van kijutása külső kifutókra is, érdemes árnyékoló szerkezeteket építeni a szabadtéri kifutók fölé, hogy megvédhessük a madarakat a közvetlen napfénytől.
  • Szellőztetés: Biztosítsunk megfelelő szellőzést ventilátorok telepítésével a levegő keringtetése és a meleg levegő eltávolítása érdekében.
  • Párásító rendszerek telepítése: A permetezőberendezések vagy párásító ventilátorok hatékonyan segítik az istállók hűtését. Ezek a rendszerek hatékonyságuktól függően akár 5-10 fokkal is csökkenthetik a környezeti hőmérsékletet.

 

Általános állománymenedzsment:

  • Alomkezelés: Az alom naponta 2-3 alkalommal történő átforgatása segít megakadályozni túlzott a hőképződést.
  • A túlzsúfoltság elkerülése. Az egy madárra eső nagyobb élettér biztosítja a hőstressz csökkentését és a jobb légáramlás elősegítését.
  • A stresszt okozó tevékenységek átszervezése az esti órákra. A hőstressz minimalizálása érdekében a nap hűvösebb időszakára érdemes időzíteni az olyan tevékenységeket, mint az áthelyezés, a szállítás, a csőrkurtítás és a vakcinázás.
  • Rendszeres megfigyelés. A madarak egészségi állapotának és viselkedésének rendszeres figyelemmel kísérése és a hőstressz korai jeleinek észlelése segít abban, hogy időben megtehessük a korrekciós intézkedéseket.

 

Takarmányozás:

  • Takarmányozás időzítése: A jobb takarmányfelvételre ösztönzés érdekében a kora reggeli és késő esti órákban érdemes a takarmányt kínálni, amikor a környezeti hőmérséklet alacsonyabb.
  • Vitaminok és nyomelemek: Hőstressz idején érdemes a takarmányhoz további 20-30% vitamint és nyomelemet adni. Különösen fontos a C-, E-, B2-, B6- és B12-vitaminok pótlása ebben az időszakban.
  • Gyógynövényes takarmánykiegészítők: Egyes gyógynövényekről (mint az Ocimum sanctum, a Withania somnifera és az Emblica officinalis) számos tanulmány kimutatta, hogy hatékonyan csökkentik a hőstresszt és más stresszhatások negatív élettani hatásait baromfiféléknél. Manapság már elérhetők olyan gyógynövénytartalmú takarmánykiegészítők, melyek telepi próbákkal igazoltan segítik a stressz negatív élettani hatásainak mérséklését baromfiféléknél.

 

A szintetikus vitaminok kiváltása természetes vitaminokkal

Nyáron a hőstressz megnöveli a baromfifélék C-vitamin-szükségletét, mivel a madarak nem képesek elegendő mennyiséget szintetizálni a megnövekedett élettani igények kielégítésére. A C-vitamin döntő szerepet játszik az aminosav- és ásványi anyagcserében, valamint bizonyos hormonok szintézisében. Az oxidatív stressz csökkentésével és az immunrendszer működésének támogatásával segít enyhíteni a hőstressz káros hatásait is, ezért pótlása nyáron létfontosságú.

A C-vitamin mellett az E-vitamin is elengedhetetlen a baromfifélék takarmányozásában a nyári időszakban. Az E-vitamin erős antioxidánsként működik, így védi a sejteket a hőstressz okozta oxidatív károsodástól. Szerepet játszik az immunrendszer működésében is, és segít fenntartani a szövetek integritását, ami kritikus fontosságú a magas hőmérséklet okozta stressz kezelésében.

 

A természetes vitaminok előnyei

A természetes vitaminok sok szempontból jobbak, mint a szintetikusan előállított formáik. Jobb a biológiai hozzáférhetőségük, mivel természetes formájukban számos kísérővegyület segíti a stabilitásukat és a felszívódásukat. A természetes vitaminok teljes értékű élelmiszerforrásokból származnak, és olyan tápanyagok komplexét tartalmazzák, amelyek szinergikusan hatnak a szervezetben a fő tápanyag hatékony hasznosulása érdekében. Ezzel ellentétben a szintetikus vitaminok izolált vegyületek, melyek nélkülözik a kísérő molekulák hasznos hatásait, így felszívódásuk és stabilitásuk rosszabb lehet. Mindezek okán a természetes vitaminforrások beépítése a baromfitápokba átfogóbb egészségügyi előnyöket biztosíthat, különösen a hőstresszes nyári hónapokban.

 

Gyógynövényekkel a hőstressz ellen

A természetes E-vitamint, C-vitamint, bioflavonoidokat, valamint antioxidáns és stressztűrő-képességet fokozó hatással rendelkező gyógynövény-kivonatokat tartalmazó gyógynövénytartalmú takarmánykiegészítők használata számos tanulmány szerint elősegítheti a hőstressz káros élettani hatásainak leküzdését brojler- és tojóállományoknál egyaránt.

Az olyan gyógynövények, mint a Phyllanthus emblica, a Withania somnifera vagy az Ocimum sanctum, amelyek néhány ilyen népszerű gyógynövényes készítmény (például a STRESROAK itatófolyadék, az AYUCEE itatófolyadék vagy az AYUVIT-E premix) összetevői között szerepelnek (más természetes hatóanyagok mellett), immunerősítő és antioxidáns hatásukkal fokozzák a madarak hőstresszel való megbirkózásának képességét és a termelékenység fenntartását.

 

Ezeknek a stratégiáknak az alkalmazása segíthet enyhíteni a hőstressz káros hatásait, így biztosítva, hogy brojler- és tojóállományok a nyári hónapokban is egészségesek és termelékenyek maradjanak!

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Navigáció
  • Kezdőlap
  • Termékek
  • Rólunk
  • Tanácsadás
  • Blog
  • Kapcsolat
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Népszerű termékkategóriák
Humán gyógyászat
  • Fluormentes fogkrémek
  • Masszázsolajok
  • Immunerősítők, antioxidánsok
  • Méregtelenítés, béltisztítás
Állatgyógyászat
  • Haszonállatok
  • Hobbiállatok
Garuda Trade Kft.
  • 1136 Budapest, Tátra u. 24. II.em. 2.
  • garuda@garuda.hu
  • +36 30 506 3474
  • +36 30 165 9240
  • garuda.hu
TOP márkák
  • Garuda Ayurveda
  • Garuda Health
  • Dabur
  • Ayurvet
  • Ayupet
  • facebook

  • facebook

  • instagram

  • instagram

  • youtube

Ne maradj le semmiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le aktuális akcióinkról, személyre szabott ajánlatainkról!

* kötelező kitölteni
/* real people should not fill this in and expect good things - do not remove this or risk form bot signups */

© 2025. Garuda Trade Kft. 
Készítette: az Uhu Kreatív Ügynökség csapata

Árukereső.hu Árukereső.hu
olcsobbat.hu
stripe_com
  • Újdonságok 
  • Akciók 
  • Állatgyógyászat 302
  • Humángyógyászat 309
  • TOP márkáink 109
  • Ayurveda
    Ayurveda
    • Ayurveda
      Ayurveda
      • Ayurveda dióhéjban
      • Három Dosha fogalma
      • A betegségek gyógyítása az Ayurveda módszereivel
      • Gyógynövények kiemelt szerepe
      • Gyógynövényes készítmények
      • WHO elismeri az Ayurvedát
      • Az Ayurveda és az ENSZ fenntarthatósági elvei
      • Ayurveda az állatgyógyászatban
    • Rólunk
    • Márkáink
    • Konzulensek
    • Összetevők
    • GYIK
  • Események
  • Blog
  • Kapcsolat
Nyelv váltás
  • hu
  • en
Pénznem váltás
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.