Vásároljon minimum 25 ezer forint értékben* és élvezze az  ingyenes kiszállítást!  (*viszonteladó partnerként nettó 50 ezer forint értékben)

Garuda Ayurveda

+36-30/506-3474

Garuda Ayurveda
  • Kategóriák
    • Újdonságok 
    • Akciók 
    • Állatgyógyászat 298
    • Humángyógyászat 309
    • TOP márkáink 109
  • Ayurveda
    • Ayurveda
      • Ayurveda dióhéjban
      • Három Dosha fogalma
      • A betegségek gyógyítása az Ayurveda módszereivel
      • Gyógynövények kiemelt szerepe
      • Gyógynövényes készítmények
      • WHO elismeri az Ayurvedát
      • Az Ayurveda és az ENSZ fenntarthatósági elvei
      • Ayurveda az állatgyógyászatban
    • Rólunk
    • Márkáink
    • Konzulensek
    • Összetevők
    • GYIK
  • Események
  • Blog
  • Kapcsolat
Vissza
Útifűmaghéj: A szívbarát rostforrás
Okt 11
2024
16:34
Humángyógyászat
Szűrés törlése
Okt 11
2024
16:34

Útifűmaghéj: A szívbarát rostforrás

A Psyllium, vagyis indiai útifű maghéj (amely a Plantago ovata növény magjából származik), számos egészségügyi előnye miatt nagy figyelmet kapott az utóbbi évtizedekben az orvosok és a dietetikusok körében. Az emésztési folyamatok támogatása mellett az indiai útifű maghéj egyik legfontosabb egészségügyi előnye a szív- és érrendszer egészségét javító hatása, ami az útifű maghéj koleszterinszintet és vércukorszintet csökkentő hatásának köszönhető, mely által ez a különleges rostforrás (modern tudományos kutatások eredményei szerint) segíthet bizonyos szívbetegségek megelőzésében. Fedezd hát fel, milyen hatásmechanizmusokon keresztül támogatja a Psyllium maghéj a szíved és az ereid hatékony működését és egészségét!

  1. A koleszterinszint csökkentése

Az LDL koleszterin (low density lipoprotein, alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin, melyet gyakran csak „rossz koleszterinként” emlegetnek) magas szintje a szív- és érrendszeri betegségek egyik legismertebb kockázati tényezője. Az LDL koleszterin a vérzsírok egyik típusa, amely koleszterint szállít a májból a sejtekhez. Ha túl sok van belőle, a felesleges koleszterin lerakódik az érfalakon, plakkokat képezve. Ez a folyamat hozzájárulhat az érelmeszesedéshez (ateroszklerózishoz) és az ezzel összefüggésben lévő szívbetegségek (mint a koszorúér-betegség, a szívroham, szívelégtelenség, szívritmuszavarok, szívbillentyű-betegség, hirtelen szívhalál) kialakulásához.

Kutatások szerint az indiai útifű maghéj fogyasztása bizonyítottan csökkenti a vér LDL-koleszterin szintjét, ezáltal hozzájárulhat az LDL-koleszterinnel összefüggésben lévő szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez.

A Psyllium héj gazdag oldható rostokban, amelyek vízzel keverve gélszerű anyagot képeznek. Ez a rost a bélben megköti az epesavakat, azokat a vegyületeket, amelyeket a máj koleszterinből állít elő, hogy az emésztőrendszerbe juttatva segítsék a zsírok emésztését. Ahogy az útifű-rost az epesavakhoz kötődik, csökkenti azok felszívódását a belekben, és arra készteti a májat, hogy még több koleszterint használjon fel további epesav előállítására. Ennek eredményeképpen csökken a koleszterinszint a véráramban, különösen az LDL-koleszterin szintje.

Több modern kori klinikai vizsgálat kimutatta a Psyllium maghéj koleszterinszint-csökkentő hatását. A The American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban 2000-ben közzétett analízis szerint a Psyllium héj fogyasztása jelentősen csökkentette az össz- és az LDL-koleszterinszintet anélkül, hogy befolyásolta volna a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterinszintet, ami kedvező a szív- és érrendszeri egészség szempontjából. Ezt a hatást mind egészséges egyéneknél, mind pedig enyhe vagy közepes mértékű hiperkoleszterinémiában (emelkedett koleszterinszint) szenvedőknél megfigyelték.

Az útifű maghéj tehát a szívbetegségek megelőzésének hatékony eszköze lehet, különösen, ha más életmódbeli változtatásokkal, például étrendi változtatásokkal és testmozgással kombináljuk a fogyasztását.

 

  1. A vérnyomás csökkentése

A magas vérnyomás (hipertenzió) a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívinfarktus, a stroke és a szívelégtelenség másik fő kockázati tényezője. A Psyllium maghéj ígéretes lehetőségnek bizonyul a vérnyomás csökkentésében.

A pontos mechanizmus, ahogy az indiai útifű héj csökkentheti a vérnyomást, feltehetően e rostanyagnak a lipidprofilok javításában és a gyulladásos folyamatok csökkentésben betöltött szerepéhez kapcsolódik. Ezenkívül a Psyllium maghéjban található oldható rost segít fenntartani az erek egészséges működését azáltal, hogy javítja az artériák rugalmasságát és érzékenységét, lehetővé téve számukra, hogy jobban kezeljék a véráramlás által kifejtett nyomást.

A Psyllium maghéjnak a testsúlyra gyakorolt hatásán keresztül közvetett hatása is lehet a vérnyomásra. A túlzott testsúly jelentősen hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához. Az útifű maghéj fogyasztása magas rosttartalma miatt teltségérzetet eredményez, segítve a testsúlyszabályozást és csökkentve a szív- és érrendszeri terhelést.

A Clinical and Experimental Hypertension című folyóiratban 2017-ben közzétett tanulmányban a kutatók megállapították, hogy az indiai útifű maghéj fogyasztása jelentősen csökkentette mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedő egyéneknél. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a Psyllium maghéjnak közvetlen hatása lehet a vérnyomás szabályozására, különösen azoknál, akik a megemelkedett vérnyomás miatt már ki vannak téve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának.

A The Journal of the American College of Nutrition című folyóiratban 2002-ben megjelent cikk szintén kiemelte az oldható rostok - köztük a Psyllium - fogyasztásának előnyeit magas vérnyomásban szenvedő betegek számára.

 

  1. A vércukorszint csökkentése és az inzulinérzékenység fokozása

Bár a vércukorszint és a szív- és érrendszeri egészség közötti kapcsolat talán első látásra nem egyértelmű, a kettő között szoros kapcsolat van. A megemelkedett vércukorszint (különösen a 2-es típusú cukorbetegségben vagy metabolikus szindrómában szenvedő betegek esetében) jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Az indiai útifű maghéj bizonyítottan segíthet szabályozni a vércukorszintet, amivel közvetve a szív egészségének is kedvezhet.

A Psyllium maghéj lelassítja a szénhidrátok emésztését és a glükóz felszívódását a véráramba. Ez a hatása az étkezések utáni vércukorszint fokozatosabb, lassabb emelkedését eredményezi, csökkentve az inzulin termelődésben tapasztalt „kiugrások” kockázatát és javítva a szervezet inzulinérzékenységét. A vércukorszint szabályozásával az útifű maghéj segíthet megvédeni az ereket és csökkentheti azokat a gyulladásos folyamatokat, amelyek szív- és érrendszeri szövődményekhez vezethetnek.

A European Journal of Clinical Nutrition című szaklapban 1999-ben megjelent tanulmány kimutatta, hogy a Psyllium maghéj javította a vércukorszint-szabályozást 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egyéneknél. Ezek a hatások különösen akkor voltak előnyösek, ha az útifű maghéjat étkezés előtt fogyasztották a betegek. Az étkezés utáni vércukorszint csökkentésével a Psyllium maghéj segít csökkenteni az ateroszklerózis (az artériákban felhalmozódó plakkok) kialakulásának kockázatát, ami a szívbetegségek egyik fő okozója.

 

  1. Gyulladáscsökkentő hatás

A krónikus gyulladás jelentős tényező a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Hozzájárul az artériás plakkok kialakulásához és a meglévő plakkok destabilizálásához, ami szívrohamhoz és agyvérzéshez vezethet. Kutatások szerint a Psyllium maghéj gyulladáscsökkentő hatással bír, ami szerepet játszhat az általa nyújtott szív- és érrendszeri védő hatásban.

Az útifű maghéjban található oldható rostok a jótékony bélbaktériumok szaporodásának elősegítésével segíthetnek csökkenteni a gyulladásos folyamatokat a szervezetben. Ezek a baktériumok a rostokat rövid szénláncú zsírsavakká (SCFA) fermentálják, amelyek bizonyítottan csökkentik a szervezetben a gyulladásos markereket. A bélrendszer egészségének javításával és a szisztémás gyulladás csökkentésével a Psyllium maghéj segíthet megvédeni a szív- és érrendszert a gyulladásos folyamatok okozta károsodástól.

A Journal of Inflammation című tudományos folyóiratban 2008-ban közzétett tanulmány szerint a Psyllium maghéj-kiegészítés csökkentette a C-reaktív protein (CRP), a gyulladás egyik markerének a szintjét azoknál az egyéneknél, akiknél korábban a CRP emelkedett szintjét mérték. Mivel a megemelkedett C-reaktív protein a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezője, ezek az eredmények arra utalnak, hogy a Psyllium maghéj gyulladáscsökkentő hatása révén segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.

 

  1. Súlykontroll támogatása

Az egészséges testsúly fenntartása kulcsfontosságú a szív- és érrendszeri egészség szempontjából, mivel az elhízás a szívbetegségek, a stroke és a magas vérnyomás egyik fő kockázati tényezője. Az indiai útifű maghéj támogathatja a fogyást és az ideális testsúly megtartását, ami további előnyökkel jár a szív- és érrendszerre nézve.

A Psyllium maghéj fokozhatja a teltségérzetünket, ami segíthet abban, hogy kevesebbet együnk, és hatékonyabban kezeljük a kalóriabevitelünket. Azáltal, hogy a Psyllium maghéj gélszerű anyagot képez a gyomorban, lassítja az emésztést és meghosszabbítja a tápanyagok felszívódását, segíthet az étvágyunk szabályozásában és a túlevés megelőzésében.

Az Appetite című szaklapban 2016-ban megjelent tanulmány szerint azok az egyének, akik étkezés előtt Psyllium maghéjat fogyasztottak, fokozott teltségérzetet tapasztaltak, és kevesebb kalóriát vittek be a nap folyamán. A kalóriabevitel csökkenése fogyáshoz vezethet, ami csökkenti a szív terhelését, és ezáltal csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

 

Amint láthatod, a Psyllium maghéj fogyasztása számos szív- és érrendszeri előnnyel jár, a koleszterinszint és a vérnyomás potenciális csökkentésétől kezdve a vércukorszint szabályozásának javításán át a gyulladásos folyamatok csökkentéséig. A testsúly-kontroll támogatásában és a bélrendszer egészségének javításában betöltött szerepe pedig még értékesebb kiegészítővé teszi az útifű maghéj őrleményt, mint a szív egészségét szolgáló természetes étrend-kiegészítőt. A Psyllium maghéj rendszeres fogyasztása a kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód részeként segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és javíthatja a szívünk általános egészségét! Ha tehát szeretnél jobban vigyázni a szívedre, fogyassz rendszeresen útifű maghéjat, és tapasztald meg áldásos hatásait!

 

Vedd figyelembe az alábbiakat:

  • Kizárólag megbízható gyártótól vásárolj prémium minőségű, finomra őrölt útifű maghéjat a legjobb hatás érdekében!
  • Figyelmeztetés: Az étrendkiegészítők, így az útifű maghéj sem helyettesítik az orvosod által felírt gyógyszereket, pl. vérnyomáscsökkentő, vagy cukorbetegség elleni gyógyszereket.

 

Ha szeretnél arról is olvasni, hogyan kell helyesen fogyasztani az útifű maghéjat a legjobb hatás érdekében, olvasd el vonatkozó blogcikkünket itt!

 

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Navigáció
  • Kezdőlap
  • Termékek
  • Rólunk
  • Tanácsadás
  • Blog
  • Kapcsolat
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Népszerű termékkategóriák
Humán gyógyászat
  • Fluormentes fogkrémek
  • Masszázsolajok
  • Immunerősítők, antioxidánsok
  • Méregtelenítés, béltisztítás
Állatgyógyászat
  • Haszonállatok
  • Hobbiállatok
Garuda Trade Kft.
  • 1136 Budapest, Tátra u. 24. II.em. 2.
  • garuda@garuda.hu
  • +36 30 506 3474
  • +36 30 165 9240
  • garuda.hu
TOP márkák
  • Garuda Ayurveda
  • Garuda Health
  • Dabur
  • Ayurvet
  • Ayupet
  • facebook

  • facebook

  • instagram

  • instagram

  • youtube

Ne maradj le semmiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le aktuális akcióinkról, személyre szabott ajánlatainkról!

* kötelező kitölteni
/* real people should not fill this in and expect good things - do not remove this or risk form bot signups */

© 2025. Garuda Trade Kft. 
Készítette: az Uhu Kreatív Ügynökség csapata

Árukereső.hu Árukereső.hu
olcsobbat.hu
stripe_com
  • Újdonságok 
  • Akciók 
  • Állatgyógyászat 298
  • Humángyógyászat 309
  • TOP márkáink 109
  • Ayurveda
    Ayurveda
    • Ayurveda
      Ayurveda
      • Ayurveda dióhéjban
      • Három Dosha fogalma
      • A betegségek gyógyítása az Ayurveda módszereivel
      • Gyógynövények kiemelt szerepe
      • Gyógynövényes készítmények
      • WHO elismeri az Ayurvedát
      • Az Ayurveda és az ENSZ fenntarthatósági elvei
      • Ayurveda az állatgyógyászatban
    • Rólunk
    • Márkáink
    • Konzulensek
    • Összetevők
    • GYIK
  • Események
  • Blog
  • Kapcsolat
Nyelv váltás
  • hu
  • en
Pénznem váltás
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.