Vásároljon minimum 25 ezer forint értékben* és élvezze az  ingyenes kiszállítást!  (*viszonteladó partnerként nettó 50 ezer forint értékben)

Garuda Ayurveda

+36-30/506-3474

Garuda Ayurveda
  • Kategóriák
    • Újdonságok 
    • Akciók 
    • Állatgyógyászat 302
    • Humángyógyászat 309
    • TOP márkáink 109
  • Ayurveda
    • Ayurveda
      • Ayurveda dióhéjban
      • Három Dosha fogalma
      • A betegségek gyógyítása az Ayurveda módszereivel
      • Gyógynövények kiemelt szerepe
      • Gyógynövényes készítmények
      • WHO elismeri az Ayurvedát
      • Az Ayurveda és az ENSZ fenntarthatósági elvei
      • Ayurveda az állatgyógyászatban
    • Rólunk
    • Márkáink
    • Konzulensek
    • Összetevők
    • GYIK
  • Események
  • Blog
  • Kapcsolat
Vissza
Hogyan lehet a táplálkozás immunerősítő?
Dec 26
2023
14:53
Humángyógyászat
Szűrés törlése
Dec 26
2023
14:53

Hogyan lehet a táplálkozás immunerősítő?

Az Ayurveda gyógyászat jól ismert holisztikus szemléletéről, és arról, hogy milyen nagy jelentőséget tulajdonít a táplálkozásnak, melyet az egészségmegőrzés egyik alappilléreként tart számon.

De mégis hogyan táplálkozzunk helyesen az Ayurveda szerint? Ha kíváncsi vagy rá, milyen alapelvek követése teszi a táplálkozást immunerősítő hatásúvá az Ayurveda szerint, úgy olvasd el Ayurveda szakértőnk, Dr. Csizmadia Ágnes írását!

 

Táplálkozás az Ayurveda szerint

Ayurvedikus megközelítés szerint ajánlatos, ha a táplálkozás minőségileg kiegyensúlyozott, mennyiségileg mértéktartó, illetve illeszkedik a genetikus alkathoz – ayurvedikus kifejezéssel élve a születési doshákhoz - valamint az évszakhoz.

Az ayurvédikus életmód szattvikus. A szattva a jóság kötőereje: tiszta, könnyű, nyugtató, harmonizáló. Kinyitja az elmét, segíti az éberséget. A szattvikus étrendet eredetileg a jóga gyakorlásához, az elme fejlesztéséhez dolgozták ki. Általa magasabb tudatállapot érhető el, de tisztítókúrák utáni felépítő étrendként is kiváló.

A szattvikus étrend könnyű, enyhén hűvös energiájú, hogy ne zavarja a tudat működését, nem tompítja el a gondolkodást. Az életerőben (pránában) bővelkedő ételek tartoznak e csoportba (pl. friss, organikusan termesztett zöldségek, gyümölcsök).

A szattvikus kategóriába nem tartozhatnak olyan ételek, melyek alapanyagai más élőlény bántalmazása során készülnek. Szintén nem alkalmazhatók túlzott műtrágyával, permetszerrel kezelt növények, illetve nem lehetnek szattvikusak az állott, többnapos, felmelegített ételek sem.

A szattvikus étrend minden doshára nézve egészséges, kiegyensúlyozó hatású. Ez az étrend főképp az elme szempontjait szolgálja, emiatt lehetséges, hogy megterhelő fizikai munkát végzők számár nem lesz elég tápláló.

 

Szattvikusság az élelmiszerekben

 

  1. Gyümölcsök:

Általában minden gyümölcs kedvező a jógikus étrend és az elme fejlesztése szempontjából. A gyömölcsök tiszta szattvikus természetűek. Édesek, könnyűek, nagymértékben tartalmaznak étert. Nyugtatják a szívet, vízzel látják el a testet, gyomor-harmonizáló hatásúak. Javítják az érzékelést, tisztítják a testnedveket. Legjobb, ha friss, lehetőleg helyi gyümölcsöt fogyasztunk.

  1. Zöldségek:

A legtöbb zöldség megfelel a szattvikus étrendnek, de kevésbé, mint a gyümölcsök. A gombák a tudatlanság kötőerejéhez, a tamaszhoz, a csípős zöldségek a szenvedélyhez, a radzsaszhoz tartoznak.

A K-betűvel kezdődő nevű zöldségek puffasztó hatásuk miatt megzavarhatják az elmét, azonban nem soroljuk őket ártó kategóriába. Szervezetre gyakorolt hatásuk egyénenként változhat.

A zeller a legkedvezőbb hatás zöldség az agyi- és a mentális folyamatok támogatásához.

  1. Gabonafélék:

A leginkább szattvikus természetűek. Kiemelten fontos a basmati rizs, de a búza, zab, árpa, szintén jelentős. A gabonák tisztábbak, mint a lisztjeikből sült vagy főtt tészták, kenyerek, azonban maga a kenyér is szattvikus.

  1. Hüvelyesek:

A szenvedély kötőerejét hordozzák (radzsasz), ingerlékennyé tesznek, felfújnak. Kivétel ez alól a mungó bab, adzuki bab, tofu.

  1. Magvak, csonthéjasok:

A magvak, diófélék szattvikusak. Frissen, vagy enyhén pirítva fogyasztandók, de csak kis mennyiségben, mert emésztésük nem könnyű.

  1. Olajok:

A legtöbb olaj nehéz, nem ajánlott nagymértékű fogyasztásuk. A ghí (tisztított vaj) szattvikus, fejleszti az intelligenciát, az érzékelést.

  1. Édesítőszerek:

Az édes íz mértékkel szattvikus. A finomított cukrok azonban eltompítanak.

  1. Gyógynövények:

Ayurvedikus gyógynövények közül szattvikus például a Spirulina, Amla, Gotu Kola, Brahmi, Ashwaganda.

 

Egy szattvikus gyógyanyag a Himalájából: a Shilajit

Létezik egy mindhárom doshára kiegyensúlyozóan ható szer, mely felerősíti más gyógynövények hatását, valamint segíti a tápanyagok elszállítását mélyen a szövetekbe. Ez a gyógyanyag Shilajit vagy múmijó néven ismert.

Feketés színű, gyantához vagy tőzeghez hasonló gyógyanyag, mely a Himalája szikláiból csapódik ki a nyári hónapokban. Nyomelemtartalma rendkívül magas, tápanyagokban, aminosavakban igen gazdag. Immunerősítő, roboráló hatású, csökkenti a krónikus fáradtságot. Adaptogén, javítja a memóriát, segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait.

 

A tudatos, szattvikus táplálkozás immunerősítő hatású, és a kiegyensúlyozott, békés, nyugodt mentális állapot eléréséért, fenntartásáért is (t)ehetünk követésével!

 

Csizmadia Ágnes (az Ayurveda filozófia doktora)

Ayurveda Szakértő

A Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány, a Garuda Trade Kft. és az Aryan Természetgyógyász Oktató és Egészségnevelő Központ szakértője.

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Navigáció
  • Kezdőlap
  • Termékek
  • Rólunk
  • Tanácsadás
  • Blog
  • Kapcsolat
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Népszerű termékkategóriák
Humán gyógyászat
  • Fluormentes fogkrémek
  • Masszázsolajok
  • Immunerősítők, antioxidánsok
  • Méregtelenítés, béltisztítás
Állatgyógyászat
  • Haszonállatok
  • Hobbiállatok
Garuda Trade Kft.
  • 1136 Budapest, Tátra u. 24. II.em. 2.
  • garuda@garuda.hu
  • +36 30 506 3474
  • +36 30 165 9240
  • garuda.hu
TOP márkák
  • Garuda Ayurveda
  • Garuda Health
  • Dabur
  • Ayurvet
  • Ayupet
  • facebook

  • facebook

  • instagram

  • instagram

  • youtube

Ne maradj le semmiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le aktuális akcióinkról, személyre szabott ajánlatainkról!

* kötelező kitölteni
/* real people should not fill this in and expect good things - do not remove this or risk form bot signups */

© 2025. Garuda Trade Kft. 
Készítette: az Uhu Kreatív Ügynökség csapata

Árukereső.hu Árukereső.hu
olcsobbat.hu
stripe_com
  • Újdonságok 
  • Akciók 
  • Állatgyógyászat 302
  • Humángyógyászat 309
  • TOP márkáink 109
  • Ayurveda
    Ayurveda
    • Ayurveda
      Ayurveda
      • Ayurveda dióhéjban
      • Három Dosha fogalma
      • A betegségek gyógyítása az Ayurveda módszereivel
      • Gyógynövények kiemelt szerepe
      • Gyógynövényes készítmények
      • WHO elismeri az Ayurvedát
      • Az Ayurveda és az ENSZ fenntarthatósági elvei
      • Ayurveda az állatgyógyászatban
    • Rólunk
    • Márkáink
    • Konzulensek
    • Összetevők
    • GYIK
  • Események
  • Blog
  • Kapcsolat
Nyelv váltás
  • hu
  • en
Pénznem váltás
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.